Kakaový koláč s brusnicami, piškótami a rebarborovým pudingom

Suroviny na korpus (na klasický plech):
2 väčšie čajové šálky špaldovej múky hladkej bielej, 2 väčšie čajové šálky pšeničnej múky hladkej Extra špeciál 00,
1 šálka trstinového cukru (alebo 1/2 šálky obilného sladu), 1 šálka oleja, štipka soli, 3 šálky vody (podľa potreby doliať – kašovitá konzistencia), 4 – 5 PL kakaa, 2 bal kypriaceho prášku s vínnym kameňom, lekvár (džem) na potretie korpusu.

Suroviny na rebarborový krém (na klasický plech):
6 väčších stoniek rebarbory, 0,5 dl olej na podusenie, 1 dl obilný slad alebo trstinový cukor, štipka soli, 1 bal. trstinový cukor citrónový, 2 bal. vanilkového pudingu, trochu škorice, klinčekov, čokoládu na polevu.

Postup:
Zo surovín na korpus pripravíme v miske kašovité cesto, zamiešame brusnice alebo hrozienka. Vylejeme na olejom potretý plech a dáme piecť do rúry na 30 – 40 minút pri teplote 170 – 180 stupňov. Upečený korpus vyberieme z rúry, potrieme pikantným lekvárom (použila som brusnicový). Necháme vychladnúť. Po vychladnutí uložíme na lekvárom potretý korpus piškóty. Na ne nalejeme pripravený rebarborový puding. Po vychladnutí povrch pokvapkáme čokoládou alebo posypeme postrúhanou čokoládou.

Rebarborový puding:
Stonky rebarbory dobre ošúpeme – môžeme použiť aj škrabku na zemiaky. Očistené stonky pokrájame na obdĺžniky a podusíme ich do rozvarenia na troche oleja. Pridáme škoricu, klinčeky, obilný slad alebo trstinvý cukor, štipku soli a puding rozmiešaný s vodou (podľa návodu na obale). Vody môže byť trochu menej, aby puding dobre zhustol. Varíme do zhustnutia. Nakoniec pridáme trochu oleja – povrch nebude pukať. Puding necháme chvíľu odstáť a nalejeme na piškóty. Rovnomerne rozotrieme. Po stuhnutí povrch povapkáme rozpustenou čokoládou alebo posypeme postrúhanou čokoládou.

0 komentárov k “Kakaový koláč s brusnicami, piškótami a rebarborovým pudingomPridajte vlastný →

Pridaj komentár