Letný boršč

Doteraz som v lete, pravdupovediac, boršč ešte nevarila. Skôr mi príde ako jedlo jesene a zimy. Keďže sa nám urodila krááásna cvikla, ako aj veľa inej zeleniny (okrem hríbikov – tie boli darček od suseda), tak som si povedala: „prečo nevyskúšať boršč v lete?“ Tento istý by som mohla kľudne uvariť aj v chladnom decembri (veď na trhu dostať všetky uvedené suroviny). Ale tieto suroviny prišli do hrnca a na tanier priamo zo zeme vo vlastnej záhrade (mohli by bať aj z tržnice od pestovateľov). V tom je čaro kvality, chuti a vône jedla. Tak si ho vychutnajte aspoň prostredníctvom fotoreceptu. Prajem perfektný chuťový zážitok!

Suroviny:
Cvikla, cibuľa, cesnak, mrkva, cuketa, zeler, paprika, chilli paprika, hríbiky, petržlenová vňať, mrkvová vňať, cviklový list, ligurček, citrón.
Piklovaná kapusta (môže byť aj klasická kyslá kapusta), vegi párky. Zemiak na zahustenie. Na ozdobu sójová smotana.

Pochutiny:
Morská soľ, bobkový list, nové korenie, drvená rasca, olivový olej, sójová omáčka Tamari, citrónová šťava, podľa chuti aj sterilizovaný chren (vlastná pasta Wasette).

Postup:
Suroviny očistíme, umyjeme okrájame, pokrájame (podľa obrázkov). Pokrájanú cibuľu dáme variť do sklovita do osolenej vody spolu s bobkovým listom, novým korením, rascou a chilli paprikou alebo feferónkou. Pridáme na kocky pokrájanú cviklu, varíme asi 15 minút. Postupne pridávame všetky ostatné suroviny v poradí: Hríbiky, zelenú „viazaničku“, zeler, mrkvu, zelenú papriku, kyslú kapustu, cuketu, pokrájané údené vegi párky (tieto sú veľmi chuté), postrúhaný cesnak. Všetko spolu varíme takú dobrú hodinu – aby bola cvikla a hríby mäkké. Priebežne prilievame vodu podľa potreby. Keď je zelenina mäkká, zahustíme zmes na jemno postrúhanými zemiakmi a povaríme asi 15 minút.

Odstavíme z ohňa a ochutíme sójovou omáčkou Tamari, kvalitným olejom, šťavou z 1 citróna, posekanou petržlenovou vňaťkou, prípadne dosolíme.

Pri servírovaní boršču na tanieri jemne prelejeme sójovou smotanou a ozdobíme posekanou petržlenovou vňaťkou. Podávame s chlebom (najlepší domáci kváskový).

0Shares

0 komentárov k “Letný borščPridajte vlastný →

Pridaj komentár

%d blogerom sa páči toto: