Májové stretnutie pri dobrej strave a dobrom slove v OZ Amaru v Nitre

Konečne sa po dlhšom čase (karanténne obmädzenia) ponúkla možnosť usporiadať živý kurz varenia prirodzenej stravy. V tomto zmysle ma oslovila Zuzka Fintová z Nitry. Pred časom založila OZ Amaru, v ktorom okrem iných aktivít realizuje aj osvetu v oblasti zdravého varenia a životného štýlu. Nieleže realizuje osvetu, ale priam varí aj obedy pre max. 20 záujemcov (prirodzená strava) za ľubovoľný príspevok – vrámci pravidiel OZ, ktoré sama rozváža v Nitre. Úctyhodná činnosť! Vďaka, za to, Zuzi. Možno sa aj mne podarí kráčať v tvojich šľapajach a poskytovať kvalitné jedlo pre vážnych záujemcov v našom meste…

A tak som po „úmorných májových prácach na roli“ (aj tie patria k zdravému životnému štýlu) s radosťou prijala Zuzkinu výzvu zúčastniť sa kurzu varenia ako lektor. Počasie mi v tom rozhodnutí vyšlo v ústrety, lebo kvôli dažďovej nádielke (mali sme aj povodeň…) nie a nie sa dostať do záhrady na záhony. Mala som dosť času na prípravu materiálov a jedálneho lístka. Zo začiatku som mala trochu „obavy“ z toho, čo ponúknuť za 4 hodiny, ktoré mi boli dané k dispozícii. Ja, ktorá rada varím, píšem, rozprávam… Téma kurzu bola „Esencia jari na tanieri“. Takže prípravy a následne reálny kurz varenia som musela realizovať v tomto duchu. A na to som sa musela riadne naprogramovať.

Krok za krokom som nitku smelo odvíjala, príprava postupne gradovala, súbory v notebooku bohato pribúdali. Pribúdali aj fotky v mobile. Aby som bola v obraze, všetky jedlá podľa zostaveného jedálnička som si uvarila aj doma v mojej babičkinej kuchynke – aby som mala hlavne fyzickú a časovú predstavu z prípravy pokrmov. Všetky jedlá som si pofotila, aby som zúčastneným pripravila podrobnú dokumentáciu. Aby sa mohli kedykoľvek vrátiť k fotoreceptom. Môžem konštatovať, že počas mojej 15-ročnej praxe v Zdravíčku som síce robila kurzy pravidelne a boli dobre pripravené, no tento kurz som pripravila a realizovala nie na 100 %, ale na 150%. Niesol sa v znamení „esencie“. Musela som veľmi zodpovedne a dôkladne cenzurovať, čo a za aký čas poviem a urobím.

Počas kurzu som však mala výborných pomocníkov – Zuzka, môj manžel, ale občas sa pridali aj jednotlivé účastníčky kurzu. Pomáhali aj Zuzkine deti a manžel. Krásna rodinná pohoda. Vytvorili sme veľmi pracovitú a družnú atmosféru, dobrú náladu, dokonca nám celý deň svietilo aj slniečko… Dokonale sme si vychutnávali 4 hodiny strávené v tejto „voňavej a chutnej“ spoločnosti.

Keďže sa nám toto prvé stretnutie vydarilo, pripravíme aj ďalšie s rôznymi zaujímavými támami. Jednou z nasledujúcich bude predbežne niesť názov „Menu pre deti“ alebo „Deti v kuchyni“. Kuchármi budú – kto iní? – deťúrence. Plánujeme ho niekedy v polovici júna, pozvánku včas uverejníme. Následne prídu aj ďalšie témy, napr. Zdravšie grilova(nie), Letné pečenie, Esencia leta na tanieri,…

Ponúkam k nahliadnutiu jedálniček, podľa ktorého sme varili. Keďže sme pripravovali JARNÚ MISU, tak sme museli zdolať celkom dosť veľkú nádielku jedál. Vybrala som však jednoduchšie postupy, takže jednotlivé úkony sme časovo aj fyzicky zvládli. A zvládli sme aj „upratať“ všetky jedlá na tanieri. Taktiež aj pracovný neporiadok po varení. A všetci si pochvaľovali. Dokonca sa zasýtil aj Zuzkin manžel – športovec.

OBEDOVÉ MENU

Polievka:
– Zeleninová s ovsenými vločkami a mladou žihľavou

Hlavné jedlo:
JARNÁ MISA

– Stir fry zeleninka s pikantným tofu
– Krém z fazule Mungo s baby špenátom a jarnou cibuľkou
– Varená špargľa s vegi syrom a kôprom
– Pečené bataty s kukuričnou strúhankou
– Varená červená ryža
– Gomashio na ochutenie ryže a cestoviny – doniesla som hotové
– Ryžové rezance s Chia semienkami a klíčkami
– rýchlopickles Vitamínko (čínska kapusta, biela reďkovka, cibuľa,
mrkva, jablko, Umeocot, olej
– pickles z hlávkovej kapusty a cvikle – doniesla som hotové
– chrenová pasta Wasette – doniesla som hotové
– naparená brokolica
– listový šalát
– klíčky, pažítka, vňaťka, kvietky

Dezert:
Pšenový „Miláčik“ (Pšenáčik) s jahodami, piškótami a karobovými bonbónmi

0 komentárov k “Májové stretnutie pri dobrej strave a dobrom slove v OZ Amaru v NitrePridajte vlastný →

Pridaj komentár