Špaldová žemľovka s tekvicou a tvarohom

Je dobrým zvykom raz do týždňa urobiť výnimku v „zdravom stravovaní“ a pripraviť nejakú sladkú dobrotu. Nie veľmi sladkú, ale tak trochu. Veď po celom týždni v piatok dobre padne. A hlavne vnúčatkám. Tak napríklad Žemľovku. Opäť nie celkom klasickú, ale podobnú, s kvalitnejšími surovinami. Poďme na to krok za krokom:

Suroviny na cesto na klasický plech:
500 g špaldovej múky hladkej, 500 g pšeničnej múky hladkej Extra špeciál 00, 1 PL trstinového cukru na kvások, 1 bal. kvasníc, štipka soli, 6 – 7 dl vody, olej na potretie, margarín Alsan bio.

Suroviny na tekvicovú plnku:

1 väčšia tekvica, za hrsť trstinového cukru, mletá škorica, mleté klinčeky, štipka soli, sušené brusnice.

Suroviny na tvarohovú plnku:

2 bal. tvarohu, trstinový cukor citrónový, štipka soli.

Suroviny na puding:

Sójové alebo iné rastlinné mlieko (asi 7 dl), 1 dl sójová smotana, 3 balenia vanilkového pudingu, za hrsť trstinového cukru, štipk soli.

Postup:
Zo surovín na cesto vypracujeme pevnejšie cesto, prikryté necháme v miske vykysnúť. Preložíme na dosku, prekrojíme (podľa veľkosti plechu) a vypracujeme dva bochníky. Uložíme do vymastených pekáčikov, potrieme olejom, necháme kysnúť. Vykysnuté dáme upiecť na 30 – 40 minút pri teplote 180 stupňov. Upečené bochníky necháme dobre vychladnúť. Môžeme ich pripraviť aj deň vopred alebo zavčau ráno. Rovnako môžeme použiť aj sendvič alebo toastový chlieb.

Z tekvice odstránime dužinatú časť a ošúpeme ju. Postrúhame na hrubom strúhadle, ochutíme trstinovým cukrom, mletou škoricou, mletými klinčekmi, trochu posolíme, pridáme namočené sušené brusnice. Zmes premiešame rukami a použijeme na plnenie žemľovky. Netreba tepelne upravovať.

Tvaroh v miske rozdrvíme, ochutíme trstinovým citrónovým cukrom, premiešame a plníme žemľovku.

Vychladnuté bochníky pokrájame asi na 1 cm hrubé plátky a poukladáme na vymastený plech. Na ne uložíme cuketovú zmes, povrch urovnáme. Naň nanesieme ochutený tvaroh, urovnáme. Opäť poukladáme plátky bochníka, naň tekvicovú a tvarohovú zmes. Ukončíme plátkami pochníka. Máme vlastne tri vrstvy bochníka, dve vrstvy plnky.

Margarín Alsan bio postrúhame na hrubom strúhadle priamo na povrch bochníka v pekáči, opatrne ho rozložíme po celom povrchu. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 20 minút pri teplote 180 stupňov. Keď sa vytvorí kôrka, plech vytiahneme z rúry a opatrne nalejeme puding tak, aby prenikol do celej masy a časť sa udržala na povrchu. Puding pripravíme zmiešaním vyššie uvedených surovín – bez varenia. Puding nahradí v žemľovke mlieko a vajíčka a urobí ju vláčnou a šťavnatou. A chutnou. Dáme zapiecť ďalších 20 minút pri rovnakej teplote.

Po upečení necháme vychladnúť, posypeme práškovým trstinovým cukrom (pomeliem na mixéri), krájame na porcie a podávame. Tejto žemľovke niet čo vyčítať. Iba sa pustiť do jedenia. Je neskutočne chutná, chuťovo sa takmer nelíši od klasickej. „Dizajn“ je trochu iný, ale to jej nevadí. Presvedčte sa!

0Shares

0 komentárov k “Špaldová žemľovka s tekvicou a tvarohomPridajte vlastný →

Pridaj komentár

%d blogerom sa páči toto: