Tekvicová bublanina s brusnicami a tvarohom

Dnes v nedeľu bolo opäť pod mrakom, tak som sa venovala „kuchynským ručným prácam“. To znamená, že som opäť vymýšľala nový koláčik. Stále mám ešte na muške tekvicu ako základnú surovinu. Jednak jej máme požehnane a zistila som, že tekvica je lahodná v akomkoľvek koláčiku a na akýkoľvek spôsob. Tak objavujem jej blahodárne účinky.

Použila som svoj starý dobrý overený recept, ktorý nikdy nesklame. Je bez vajíčka, bez masla (iba kvalitný olej), bez mlieka. Koláčik z neho je rýchlo hotový. A opäť nesklamal.

Suroviny: (na klasický plech)

350 – 400 g (=1 väčšia šálka) špaldovej bielej alebo celozrnnej múky, 350 – 400 g (=1 väčšia šálka) hadkej múky Extra špeciál 00, 1/2 väčšej šálky trstinového cukru, štipka morskej soli, 1/2 väčšej šálky kvalitného oleja, 3 – 4 PL kakaa, 2 bal. vínny kypriaci prášok, 1 bal. trstinový škoricový cukor do cesta, 1 bal. trstinový citrónový cukor do tvarohu, 250 – 300 g tvarohu, za hrsť sušených brusníc, stredne veľká tekvica (bez dužiny), jedna a 1/2 až dve väčšie šálky vody (podľa potreby).

Postup:

Suché suroviny vložíme do misky spolu s kypriacim práškom. Premiešame. Pridáme olej a vodu (podľa potreby). Vymiešame polotekuté cesto, do ktorého pridáme vo vode namočené brusnice.

Tekvicu umyjeme, ak je mladá – nemusíme okrajovať, odstránime dužinu, pokrájame na malé kocky. Pridáme do cesta spolu s trstinovým škoricovým cukrom. Zľahka premiešame. Vylejeme na plech vystlatý pečiacim papierom.

K tvarohu pridáme trstinový citrónový cukor, dobre vymiesime a rukou vkladáme kopčeky do cesta na plechu.
Dáme piecť do vyhriatej rúry a pečieme asi 50 – 60 minút pri teplote 160 – 170 stupňov. Pečieme radšej pri slabšej teplote, aby sa koláč dobre prepiekol a nezostala niekde surová hmota.

Hotový koláč posypeme práškovým trstinovým cukrom (pomlela som si na mixéri), necháme vychladnúť a krájame na porcie.

0Shares

0 komentárov k “Tekvicová bublanina s brusnicami a tvarohomPridajte vlastný →

Pridaj komentár

%d blogerom sa páči toto: