Tekvicové (cuketové) pité

Cez víkend som doobeda tvorila v kuchyni. Bolo chladnejšie ako po iné dni, tak som majstrovala. Vždy cez víkend si po celom týždni doprajeme trochu sladkej odmeny – samozrejme vždy v zdravšom prevedení a s kvalitnými surovinami. Tentoraz som sa zamerala na produkty, ktorých nám záhrada nadelila požehnane. Keďže ovocné stromy a úrodu z nich skosil mráz, zamerala som sa na alternatívne „ovocie“. Do úvahy prišla – jednoducho tekvica alebo cuketa. Voľba bola skutočne sladká a chutná. Suseda pri koštovke nevedela uhádnuť, z čoho je tá plnka urobená.

Suroviny:
Cesto:

500 g špaldová múka hladká (môže byť polovica špaldová, polovica hladká), 100 g práškový cukor trstinový (pomletý na mixéri), štipka soli, 250 g Alsan bio, sóda bicarbona (1 ČL), dobre umytý citrón (šťava z 1/2 citróna aj nastrúhaná kôra), 1 bal. trstinový vanilkový cukor, 1 bal. trstinový škoricový cukor, studená voda podľa potreby, slnečnicový olej na potretie.

Plnka:
2 väčšie tekvice alebo cukety, za misku vlašských alebo iných orechov, za hrsť sušených brusníc alebo hrozienok, štipka soli, 100g trstinového práškového cukru, trstinový škoricový cukor, 1 bal vanilkového pudingu.

Postup:
Suroviny na cesto vložíme do misky. Urobíme spolu s margarínom drobenku, prilejeme trochu studenej vody (asi 1 dl) a vypracujeme hladké cesto. Vložíme ho na hodinu do chladničky odstáť. Zatiaľ si pripravíme plnku:

Tekvicu alebo cuketu umyjeme, vyberieme dužinu (odložíme do chladničky na vývar do nejakej polievky). Postrúhame na hrubo na strúhadle alebo robote. Dáme ju podusiť do hrnca na troche oleja. Postupne pridáme trstinový škoricový cukor, trstinový práškový cukor, štipku soli, umyté sušené brusnice alebo hrozienka. Spolu podusíme do zmňknutia asi pol hodiny. Neprikrývame, aby sa vlastná šťava dobre vydusila. Zmäknuté odstavíme z ohňa, posypeme za stáleho miešania pudingom bez pridania vody. Premiešame a necháme vychladnúť.

Cesto vyberieme z chladničky. Rozdelíme ho na polovicu, obidve polovice postupne vyvaľkáme na plát, ktorý prispôsobíme veľkosti plechu. Plech vystelieme pečiacim papierom, položíme naň pomocou valčeka prvú polovicu cesta. Cesto trochu „povytiahneme“ na boky pekáča, aby plnka nevytekala.

Vychladnutú plnku rovnomerne nanesieme na prvý plát cesta na pekáči. Povrch urovnáme. Naň uložíme pomocou valčeka druhú polovicu vyvaľkaného cesta. Prečnievajúce okraje cesta odrežeme, cestom dobre prikryjeme plnku po krajoch. Povrch cesta prejdeme radielkom, popicháme špajdlou, potrieme olejom a dáme zapiecť do vyhriatej rúry na 45 – 50 minút pri teplote 180 stupňov.

Po upečení hneď natrieme kvalitným lekvárom (dala som slivkový) a posypeme pomletými nasucho opečenými orechami. Toto nemusíme robiť, stačí upečený koláč posypať trstinovým práškovým cukrom. No v tejto vylepšenej podobe je chutnejší a zaujímavejší. Necháme vychladnúť a krájame na porcie.

0 komentárov k “Tekvicové (cuketové) pitéPridajte vlastný →

Pridaj komentár