Lusková so zeleninou, bylinkami a pšenom

K letu patria zeleninové jedlá a polievky. Neodmysliteľne aj tie s luskami. Luskové polievky a omáčky – prívarky sú späté s detstvom, s mojou maminkou so školskou jedálňou ale aj zamestnaneckými jedálničkami (občas). Aj svojim deťom som rada varila luskové jedlá s rôznymi náložkami. Celkom si ich obľúbili.
Čistenie luskov donesených priamo zo záhrady a krájanie na šíkmé kúsky patrí k mojím obľúbeným činnostiam. Neviem, čím si to tie lusky zasúžili, ale majú môj obdiv a úctu. V tomto roku sme ich sadili na dvakrát, korene a stopky sa vykúpali v prívalovej vode v joncom júna, trochu meškajú so zrelosťou (niektoré ešte len kvitnú). Do tejto polievky som druhýkrát nazbierala ledva za hrsť luskov. Verím, že augustové dažde im pomôžu rozvinúť sa a dozrieť. A vychutnať si ich v rôznych jedlách.
Dnes som uvarila luskovú polievku trochu inak ako inokedy: so zeleninou, cuketou (namiesto zemiakov), zahustené rozvareným pšenom (namiesto sójovej smotany). Namiesto kôpru som použila rôzne bylinky zo záhrady. Bola ešte chutnejšia ako klasická.

Suroviny:
Lusky, cibuľa, cuketa, mrkva, petržlen (nie je na obrázku); paprika, bylinky (ligurček, mrkvová vňať, zelerová vňať, hroznový list) – z nich som urobila viazaničku a dala vyvariť do polievky.
Pšeno som uvarila v pomere 1: 3 na kašu asi za 30 minút.

Pochutiny:
Morská soľ, olej, biele miso (môže byť aj sójové alebo ryžové), olej, čierne korenie, vňaťky (petržlenová, ligurček a pažítka).

Postup:
Zeleninu očistíme, umyjeme, pokrájame. Lusky najskôr zbavíme pevných koncov. Vňaťky umyjeme a spolu s paprikou zviažeme do viazaničky, ktorú dáme variť do osolenej vody spolu s cibuľou a bobkovým listom a novým korením. Varíme do sklovita. Postupne pridáme lusky, mrkvu, petržlen, cuketu. Varíme celkom 30 – 40 minút.

V priebehu varenia zeleniny uvaríme pšeno na kašu (1:3 asi 30 – 40 minút). Pridáme ju k uvarenej zelenine, premiešame, odstavíme z ohňa. Ochutíme misom, olejom, čiernym korením, posekanou zelenou vňaťou.

Polievka je dosť hustá. V lete ju môžeme konzumovať spolu s chlebíkom (domáci kváskový je najlepší) aj ako hlavné jedlo alebo ľahkú večeru. Je iná ako tá s kôprom. Avšak lusky, zelenina, bylinky, pšeno jej dávajú punc dokonalosti chuti a vône. Stojí za to vyskúšať.

0Shares

0 komentárov k “Lusková so zeleninou, bylinkami a pšenomPridajte vlastný →

Pridaj komentár

%d blogerom sa páči toto: