Záhradná gazdovská minestrone

Po slovensky by mohla niesť názov Záhradná sedliacka alebo gazdovská. V súčasnosti je pre tento typ polievky zaužívaný názov minestrone. V mnohých časopisoch nájdeme recepty na najrozmanitejšie polievky tohto druhu. Keďže kráčam s dobou, tak som si dnes pre vás pripravila moju gazdovskú minestrone. Je v nej „esencia“ tohto leta.

Záhradná gazdovská – je v nej všetko z našej záhrady. Dokonca aj strukovina Slovienka (podobná cíceru). Iba koreniny, pochutiny a cestoviny sú kúpenské.

Toto pekne znejúce slovo pochádza z talianskeho základu MINESTRA = POLIEVKA. Bola považovaná za polievku chudobných, roľníkov. Pripravovali ju zo surovín, ktoré vydala záhrada alebo tržnica – zelenina, strukoviny, cestoviny,…

Ja tejto polievke pripisujem výstižnejší názov – gazdovská alebo sedliacka. Vôbec nie je chudobná. Práve naopak – svojou rozmanitosťou surovín, farbami, chuťami, vôňami oplýva veľkým bohatstvom. Podmanmí si všetky zmysly.

S obľubou varím a konzumujem polievky tohto druhu od nepamäti. A to som si predtým neuvedomovala, že varím práve Minestrone. Tak či onak – je proste výborná, je jednička v jedálnom lístku v lete alebo v zime. Zasýti a uspokojí chuťové bunky. V lete ju často podávam ako hlavné jedlo s domácim chlebíkom. Väčšinou ju varím aj na dva dni – aby som si užila aj iné letné výzvy.

Suroviny:
Mrkva, cibuľa, cesnak, tekvička, kaleráb, pórik, paprika, paradajky, kapustné listy, zelené vňaťky (petržlen, zeler, ligurček, mrkva), štipľavá paprička, strukovina Slovienka, riasa Kombu, cestoviny.

Pochutiny:
Morská soľ, olej, bobkový list, nové korenie, mletá červená paprika, ryžové miso, drvená rasca.

Postup:
Strukovinu dobre prepláchneme a uvaríme obvyklým spôsobom – s pridaním bobkového listu a nového korenia. Po zovretí odoberieme penu, osolíme, vložíme riasu a za občasného prilievania vody varíme asi 40 minút.

Pridáme postupne všetku zeleninu v poradí: pokrájanú cibuľu, časť postrúhaného cesnaku, viazaničku s vňaťkami, mrkvu, kaleráb, papriku, paradajky (vopred krátko povarené v druhom hrnci, po 2 – 3 minútach vložené do studenej vody a následné ošúpané a pokrájané na menšie časti), na rezance pokrájaný kapustný list, pokrájanú tekvičku. Zeleninu varíme spolu so Slovienkou asi 20 minút.

Keď je zelenina mäkká, pridáme hrubšie rezance a povaríme spolu asi 10 – 12 minút. Pridáme mletú červenú papriku, necháme zovrieť. Odstavíme z ohňa. Pridáme na jemno pokrájaný pórik, nasekanú petržlenovú vňaťku. Ochutíme misom, rascou, olejom. Ak treba, dosolíme. Dobrúúú chuť prajem.

0 komentárov k “Záhradná gazdovská minestronePridajte vlastný →

Pridaj komentár