Jablkový koláč s pudingom

Korpus:
2 šálky (spolu cca 500 g) polohrubej špaldovej, alebo aj hladkej múky
1 šálku trstinového cukru
1 šálku kvalitného oleja
2 bal kypriaceho prášku s vínnym kameňom
3 – 4 PL kakaa
trochu soli
voda podľa potreby asi – 2 šálky

Puding:
2 balíky vanilkového pudingu
jablkový džús asi 1 liter na uvarenie pudingu
trochu trstinového cukru
štipka soli

džem (potrieme korpus)
piškóty (poukladáme na lekvár)
asi 1,5 – 2 kg jabĺčiek (poukladáme na piškóty)
štipka škorice na jabĺčka
šťavu z 2 citrónov na jabĺčka
várovú čokoládu na potretie povrchu (1/2 masla na rozpustenie čokolády)

Postup:
Jablká očistíme, nakrájame. Možno je lepšie nakrájať na kocky ako na plátky. Lepšie sa potom krájajú porcie koláča. Môžeme ich aj krátko povarit, aby zmäkli a lepšie sa krajal koláč. Jablká zasypeme cukrom, štipkou soli, škoricou, polejeme citrónovou šťavou. Premiešame, necháme odstáť, pokiaľ sa upečie korpus.

Do misky vložíme všetky suché produkty: múku, cukor, soľ, kypriaci prášok, kakao. Premiešame vareškou, aby sa spojili. Prilejeme vodu, postupne, podľa potreby a hustoty. Prilejeme olej. Dobre premiešame, vypracujeme hladké, primerane husté cestíčko. Cesto preložíme na vymastený plech, zarovnáme povrch (potrasenim plechu) a pečieme asi 30 – 40 minút pri teplote 180 stupňov. Necháme vychladnúť.

Po upečení a vychladnutí povrch potrieme pikantným dzemom. Na džem uložíme piškóty. Na piškóty poukladáme pripravené jablká.

Podľa návodu na sáčku uvaríme vanilkový puding z 2 balikov. Namiesto vody môžeme pridať kvalitný jablkový džús. Pridáme štipku soli, štipku škorice. Uvaríme hustejši puding, aby dobre zhustol na koláči. Teply puding rovnomerne nanesieme na jablká (korpus musí byť vychladnutý, aby puding nepopraskal na povrchu). Necháme stuhnúť.

Vo vodnom kúpeli roztopíme várovú čokoládu s maslom alebo iným vhodným tukom. Roztopenou čokoládou rovnomerne potrieme povrch a necháme stuhnúť. Vychladnutý koláčik môžeme pokrájať na porcie.

0 komentárov k “Jablkový koláč s pudingomPridajte vlastný →

Pridaj komentár