Kváskové rožteky plnené

Suroviny:
6 PL kvásku, 500 g špaldovej múky celozrnnej, 500 g pšeničnej múky hladkej Extra špeciál 00, 3 PL trstinového cukru, 1 dl oleja, štipka soli, voda podľa potreby (asi 5 – 7 dl).

Plnka maková:
200 g maku – zomelieme na mlynčeku, 100 g trstinového cukru, mleté klinčeky, mleté hrebíčky, 3 dl domáci ríbezľový lekvár (môže byť aj iný), štipka soli.

Plnka tvarohová:
500 g tvarohu (dala som hrudkový a jemný), 100 g trstinového cukru, balíček trstinového cukru s citrónovou príchuťou, štipka soli, brusnice.

Postup:
Deň vopred zamiesime kváskové cesto a necháme cez noc vykysnúť na teplom mieste. Na druhý deň v priebehu doobedia aspoň raz cesto na doske vymiesime a necháme znova nakysnúť. Ja som ho premiesila dvakrát.
Pokiaľ cesto kyslo, som si pripravila plnky – makovú a tvarohovú (ingrediencie sú hore uvedené).

Vykysnuté cesto som na doske prekrojila na 4 časti. Každú časť som zvlášť vymiesila na 4 rovnako veľké bochníčky a nechala ich chvílľu podkysnúť. Po asi pol hodinke som ich po jednom rozvaľkala na kruh o priemere asi 30 cm a hrúbke do pol milimetra. Z kruhu som nakrájala 8 trojuholníkov. Tie som pred nanesením plnky trochu natiahla do dĺžky, aby sa lepšie zavinovali rožteky. Potom som na ne lyžičkou naniesla pripravenú plnku (vytvorila som z nej valčeky, aby sa lepšie tvaroval rožtek). Plnkou som nešetrila. Trojuholníky som zavinula a vyformovala rožteky. Poukladala som ich na vymastený plech, potrela olejom a nechala nakysnúť – asi 30 – 45 minút. Pekne nakysnuté som ich dala piecť do rúry asi na 15 minút pri teplote 180 stupňov. Upečené som ich potrela znovu olejom a posypala múčkovým cukrom s vanilkou.

0 komentárov k “Kváskové rožteky plnenéPridajte vlastný →

Pridaj komentár