Kváskový závin jablko-mak a jablko-tvaroh

Suroviny na cesto:
4 – 5 lyžíc špaldového kvásku (nájdete v kategórii Kváskové koláče sladké), 1 šálku (asi 3,5 decovú) špaldovej múky celozrnnej, 2 šálky pšeničnej múky hladkej Extra špeciál 00, štipka soli, 1 dl obilného sladu, 1 dl oleja, 6 – 7 dl vody – podľa potreby prilejeme.

Plnka jablko – mak:
3 – 4 jablká, 1 balíček makovej plnky (alebo pomletý domáci mak), za hrsť hrozienok, škorica, klinčeky, štipka soli, trstinový cukor, olej na potretie plechu, pokvapkanie plnky a potretie závinu, ovsené vločky (aby popili vlhkosť z jabĺk).

Plnka jablko – tvaroh:
3 – 4 jablká, domáci tvaroh (podľa možnosti), za hrsť brusníc, trstinový cukor citrónový, štipka soli, trstinový cukor, olej na potretie plechu, pokvapkanie plnky a potretie závinu, (aby popili vlhkosť z tvarohu).

Postup:
Z horeuvedených surovín vypracujeme hladké cesto (aby sa nelepilo po stenách nádoby). Tentoraz som ho miesila v robote. Bolo to oveľa ľahšie a cesto bolo dobre vypracované, nelepilo sa na steny nádoby. Cesto som zamiesila večer deň vopred, aby v noci dobre nakyslo. A nakyslo krásne.

Ráno okolo ôsmej som ho na doske ručne premiesila a nechala opäť nakysnúť – asi hodinu. Po opätovnom krásnom nakysnutí som ho rozdelila na dve časti a vyvaľkala dva bochníky. Tie som postupne rozvaľkala na veľký asi 0,5 cm hrubý plát, pokvapkala olejom, posypala ovsenými vločkami (aby popili vlhkosť z jabĺk alebo tvarohu).

Na takto pripravený plát som rovnomerne rozprestrela plnky. Na náprotivnej strane som nenavrstvila plnku až do konca plátu, aby sa pri rolovaní zo závinu „nevysypala“:
jablko, mak, soľ, trstinový cukor, mletá škorica, mleté klinčeky, sušené hrozienka, olej
jablko, tvaroh: soľ, trstinový cukor, citrónový trstinový cukor, sušené brusnice, olej

Po nanesení plnky som okraje cesta zahla asi 2 cm dovnútra (aby nevytiekla plnka). Okraj cesta, ktorý bol bližšie ku mne, som opatrne a pevnejšie po celej strane zavinula oboma rukami dovnútra (aby držal formu) a začala rolovať závin. Koniec plátu som zasunula pod závin, aby tiaž závinu zabezpečila udržanie plnky.

Zrolované záviny som opatrne preniesla na vymastený plech a povrch som potrela olejom, rovnomerne popichala vidličkou, aby mohli záviny „dýchať“ a nepopraskali.

Záviny som nechala podkysnúť dobrú pol hodinu pri radiátore v kuchyni. Po vykysnutí som ich dala piecť do rúry na 25 – 30 minút pri teplote 180 stupňov. Po upečení som ich nechala dobre vychladnúť prikryté navlhčenou utierkou.

Ak si zvyknete pripravovať kváskové záviny, buchty, koláče,… už nikdy nebudete robiť klasické. Ich príprava je síce časovo náročnejšia, ale cez víkend sa dá zrealizovať.

0 komentárov k “Kváskový závin jablko-mak a jablko-tvarohPridajte vlastný →

Pridaj komentár