Suroviny:
Uvarená obilnina (použila som dvojzrnku), upečená alebo porestovaná zelenina, cibuľa, cesnak, ovsené vločky.
Pochutiny:
Soľ, olej, Tamari, čierne korenie mleté, rasca mletá, prípadne oregano (alebo majoránka či saturejka).
Postup:
Použila som zvyšok uvarenej dvojzrnky (spred dvoch dní, uchovala som ju v chladničke dobre zatvorenú) a zvyšok pečenej zeleniny. Môže byť aj čerstvo urestovaná alebo uvarená. To je „bónusom“ karbonátkov, že sa dajú použiť aj zvyškové potraviny (dávame im druhú šancu a vďaku) a vždy sú veľmi chutné vďačné.
Uvarenú obilninu a zeleninu, spolu s cibuľou a cesnakom som pomlela na mäsovom mlynčeku. Do zmesi som pridala pochutiny. Keďže zmes bola trošku vodová, pridala som na spevnenie ovsené vločky. Všetko som dobre premiešala a vytvarovala guľky – rukami namočenými v oleji. Poukladala som ich na vymastený pekáč a dala zapiecť na 20 minút pri teplote 200 stupňov (aby sa vytvorila dobrá kôrka a aby guľky nepopraskali).
Obilninové karbonátky (alternatíva strukovinové, alebo zo sójovej či Robi drte – alebo aj mix) sú vhodnou a chutnou súčasťou akéhokoľvek taniera, dokonca aj studeného taniera. Ak z nich vytvarujeme ploskú fašírku, môžeme ich použiť aj do Hamburgerov s rôznymi zeleninovým doplnkami.
Z takejto zmesi môžeme vytvoriť aj nákyp – ak neurobíme guľky, ale zmes rozotrieme na vymastený plech, vyrovnáme povrch, potrieme olejom a dáme zapiecť na 20 – 30 minút. Po upečení nákyp pokrájame na menšie alebo väčšie kocky.
0 komentárov k “Obilninové karbonátky so zeleninou”Pridajte vlastný →