Pšenový koláč „Superfúdko“

Suroviny:
Pšeno, obilný slad, soľ, voda, rôzne druhy kvalitného sušeného ovocia (zázvor, papaya, biela moruša, goji, sušené čučoriedky) a semienok (slnečnica, tekvica), karobové bonbóny, nasucho opražený kokos.
Ovocný džem na potretie korpusu, nasucho opražený kokos na posypanie korpusu.

Pochutiny:
Obilný slad, soľ, esenciálne olejčeky Hrebíček, Škorica (môžu byť aj klasické práškové)

Postup:
Pšeno dobre umyjeme v horúcej vode, a dáme variť v pomere 1 : 2,5. Po zovretí odoberieme penu, pridáme obilný slad a štipkou soli. Varíme asi 30 minút na miernom ohni. Po uvarení zľahka premiešame a necháme trochu vychladnúť.

Kokos opražíme nasucho, použijeme ho jednak do korpusu k pšenu, ovociu a semienkam, ale aj na posypanie hotového koláča.

Sušené ovocie (chemicky neošetrené!) pridáme ku pšenu (väčšie druhy nakrájame na menšie kúsky), ďalej pridáme karobové bonbóny alebo 3 – 4 PL kakaa, obilný slad alebo iné sladidlo, asi pol deci kvalitného oleja. Ochutíme esenciálnymi olejčekmi Hrebíček a Škorica (alebo klasickými práškovými koreninami). Dobre premiešame.

Karobové bonbóny nám zafarbia hmotu na hnedo. Stalo sa tak preto, lebo som použila ešte teplé pšeno. Malo byť viac vychladené. Bonbóny by zostali vcelku. Lepšie by tak vynikla mozaika. Nabudúce urobím bez bonbónov. Ako ste si určite všimli, recept na tento koláč je veľmi kreatívny. Ak zapojíte fantáziu a možnosti vašej špajze, vytvoríte ďalšie zaujímavé varianty.

Hmotu preložíme na vymastený pekáčik, povrch urovnáme, potrieme džemom a posypeme nasucho opraženým kokosom.
Korpus bez potretia a posypania kokosom môžeme dať zapiecť na 10 minút. Nadobudol by trochu suchšiu konzistenciu. Je to však škoda, lebo vo vútri korpusu máme úžasné kvalitné sušené ovocie. Mohli by stratiť na svojej hodnote.

0 komentárov k “Pšenový koláč „Superfúdko“Pridajte vlastný →

Pridaj komentár