ROČNÉ OBDOBIA Nakličovanie semienok, strukovín, obilnín

Klíčky sú chutná a výživná potravina, ktorú je najvhodnejšie konzumovať na jar. Jar je vlastne obdobím, kedy nastáva čas a priestor pre klíčenie semien. Pravdou je, že semená môžu klíčiť kedykoľvek počas roka. Avšak biologický čas, najvhodnejší pre klíčenie, je jednoznačne jar.

Mnohí si ich kupujú – hlavne v predajniach potravín počas celého roku. Aj v zime. Hovorí sa, že „voči gustu žiaden dišputát“. Nedbám. Ja sa však pridŕžam zásady, že klíčky konzumujem viac-menej na jar, maximálne začiatkom leta. Možno aj koncom zimy, keď sa už neviem dočkať…

Keď som chodila do práce – varila som v Jedálni Zdravíčko – klíčky sme nakupovali bežne v obchode alebo nám ich dodávali špeciálni výrobcovia. Nemali sme čas a priestor na ich pestovanie. Vždy som však túžila vypestovať si ich vo vlastnej réžii. Vedela som, že to nie je ťažké. Ale nevedela som sa na to odhodlať. Cez víkendy sme chodili na chalupu, takže by som ich nemohla doma peplachovať. Vždy bolo niečo, prečo sa to nedalo…

Teraz mám času koľko chcem. Snažím sa rešpektovať ročné obdobia, ich posolstvá pre telo, ducha i dušu. Aj pri príprave jedál. Rozhodla som sa teda vypestovať si svoje klíčky. V princípe som vedela, ako na to, no pre istotu som si o nich preštudovala aj na internete. Všetko jasné.

Najskôr som sa rozhodovala, aké semená použijem. Začala som tými, čo mám doma: šošovica, špalda, raž, fazuľa Mungo. Dala som naklíčiť aj žeruchu, no tá sa akosi dlhšie preberá k pučaniu. Prvý večer (pondelok) som ich prepláchla vo vode a nechala napučať od večera do rána. Na druhý deň som vodu zliala cez sitko. Preložila som ich do sklených pohárov so skleným viečkom, uložila do košíčka a nechala na tienistom prostredí na linke v kuchyni. Nie v blízkosti elektrospotrebičov. Každý deň som z pohára vyliala starú vodu a naliala novú. Robila som tak 3 – 4 krát denne. Ráno, večer aj na obed, keď som vymieňala vodu, som sa zvedavo prizerala, či a koľko podrástli. Zmena bola viditeľná pri každej výmene vody. Veľmi som sa jej tešila.

Už vo štvrtok bolo zreteľne vidno krásne malé klíčky, piatok boli už oveľa väčšie a v sobotu sme už aj koštovali. Šošovicové a mungové. Obilninové boli ešte malé. Na obed sme mali paradajkovú polievku so syrom – a klíčkami. K tomu som pridala ešte aj prvú pažítku zo záhrady. „Nebíčko v papuľke.“

Klíčky príjemne chrumkali a ja som si uvedomovala, akú super potravinu konzumujem. Na jar, keď je organizmus po zime ochudobnený o živiny, ich môžem do tela dostať takýmto jednoduchým spôsobom. Dostávam prirodzený a bohatý zdroj vápnika, horčíka a iných minerálov, bielkoviny, chlorofyl a ďalšie cenné látky. No proste zážitok a radosť z toho, že som si ich sama vypestovala. A vôbec to nebolo zložité.

Po skonzumovaní som nepocítila, že by klíčky urobili so mnou nejaký zvláštny a rýchly zázrak. Veď zázraky sa nedejú na počkanie. Hrial ma však pocit a vedomie, že konzumáciou klíčkov robím svojmu telu dobrú službu, ktorá sa určite v krátkom čase prejaví.

Opäť raz som sa na sebe samej presvedčila, že stojí zato rešpektovať, prijímať a konzumovať dary prírody v každom ročnom období. Krásne a nevtieravo nám ich ponúka. Treba si to uvedomiť a realizovať – aj keď chodíme do práce alebo hľadáme rôzne výhovorky… Dáva to zmysel. Potrebujeme to. Zvyknime si na to.
Prvý pokus sa vydaril, tak dnes som namočila ďalšie semienka – hrach, jačmeň, lucerku, reďkovku, slnečnicu. Verím, že sa opäť vydaria a budú chutnať.

Klíčky a naklíčené semená používam ako vložku do hotovej polievky alebo omáčky, do rôznych šalátov, posypem nimi nátierkou potretý krajíček chlebíka alebo cestovinové šaláty. Postupne uverejním recepty a fotografie.
Pestovanie klíčkov

  • klíčky sa dajú vypestovať v akejkoľvek nádobe.
  • najskôr ich na určitú dobu namočíme do vody
  • potom vodu zlejeme a necháme v nádobe
  • klíčky niekoľkokrát denne prepláchneme, aby nevznikla pleseň
  • Môžeme použiť aj špeciálne nakličovacie misky

    Klíčky sú supeeer
  • klíčky sú jedným z najvýživnejších jedál
  • sú čerstvou „superpotravinou“ s vysokou nutričnou hodnotou
  • môžu obsahovať až 40-násobnú výživovú hodnotu organickej zeleniny
  • počas nakličovania sa minerály vápnik a horčík viažu na bielkoviny, čím ich robia dostupnejšími pre telo
  • podporujú regeneráciu buniek
  • obsahujú množstvo antioxidantov, minerálov, vitamínov, enzýmov, ktoré zabezpečujú ochranu pred voľnými radikálmi
  • majú alkalizujúce účinky na telo, čím zabraňujú chorobám
  • sú veľmi bohaté na kyslík, čo môže zabrániť abnormálnemu bujneniu buniek, vírusov
    a baktérií, ktoré neprežijú v prostredí bohatom na kyslík

Klíčky, ktoré som sama vypestovala

  • Fazuľa Mungo
  • Pšenica špalda
  • Raž
  • Šošovica
  • Lucerna
  • Jačmeň
  • Hrach
  • Reďkovka
  • Slnečnica

0 komentárov k “ROČNÉ OBDOBIA Nakličovanie semienok, strukovín, obilnínPridajte vlastný →

Pridaj komentár