Po slovensky by mohla niesť názov Záhradná sedliacka alebo gazdovská. V súčasnosti je pre tento typ polievky zaužívaný názov minestrone. V mnohých časopisoch nájdeme recepty na najrozmanitejšie polievky tohto druhu. Keďže kráčam s dobou, tak som si dnes pre vás pripravila moju gazdovskú minestrone. Je v nej „esencia“ tohto leta.
Záhradná gazdovská – je v nej všetko z našej záhrady. Dokonca aj strukovina Slovienka (podobná cíceru). Iba koreniny, pochutiny a cestoviny sú kúpenské.
Toto pekne znejúce slovo pochádza z talianskeho základu MINESTRA = POLIEVKA. Bola považovaná za polievku chudobných, roľníkov. Pripravovali ju zo surovín, ktoré vydala záhrada alebo tržnica – zelenina, strukoviny, cestoviny,…
Ja tejto polievke pripisujem výstižnejší názov – gazdovská alebo sedliacka. Vôbec nie je chudobná. Práve naopak – svojou rozmanitosťou surovín, farbami, chuťami, vôňami oplýva veľkým bohatstvom. Podmanmí si všetky zmysly.
S obľubou varím a konzumujem polievky tohto druhu od nepamäti. A to som si predtým neuvedomovala, že varím práve Minestrone. Tak či onak – je proste výborná, je jednička v jedálnom lístku v lete alebo v zime. Zasýti a uspokojí chuťové bunky. V lete ju často podávam ako hlavné jedlo s domácim chlebíkom. Väčšinou ju varím aj na dva dni – aby som si užila aj iné letné výzvy.
Suroviny:
Mrkva, cibuľa, cesnak, tekvička, kaleráb, pórik, paprika, paradajky, kapustné listy, zelené vňaťky (petržlen, zeler, ligurček, mrkva), štipľavá paprička, strukovina Slovienka, riasa Kombu, cestoviny.
Pochutiny:
Morská soľ, olej, bobkový list, nové korenie, mletá červená paprika, ryžové miso, drvená rasca.
Postup:
Strukovinu dobre prepláchneme a uvaríme obvyklým spôsobom – s pridaním bobkového listu a nového korenia. Po zovretí odoberieme penu, osolíme, vložíme riasu a za občasného prilievania vody varíme asi 40 minút.
Pridáme postupne všetku zeleninu v poradí: pokrájanú cibuľu, časť postrúhaného cesnaku, viazaničku s vňaťkami, mrkvu, kaleráb, papriku, paradajky (vopred krátko povarené v druhom hrnci, po 2 – 3 minútach vložené do studenej vody a následné ošúpané a pokrájané na menšie časti), na rezance pokrájaný kapustný list, pokrájanú tekvičku. Zeleninu varíme spolu so Slovienkou asi 20 minút.
Keď je zelenina mäkká, pridáme hrubšie rezance a povaríme spolu asi 10 – 12 minút. Pridáme mletú červenú papriku, necháme zovrieť. Odstavíme z ohňa. Pridáme na jemno pokrájaný pórik, nasekanú petržlenovú vňaťku. Ochutíme misom, rascou, olejom. Ak treba, dosolíme. Dobrúúú chuť prajem.
nfd mde mde mde nfd nfd ptr ptr nfd nfd nfd nfd nfd nfd
0 komentárov k “Záhradná gazdovská minestrone”Pridajte vlastný →