Kvásková špaldová Vianočka

Suroviny:
Cesto pripravíme presne tak isto, ako cesto na buchty: 100 g kvások, 500 g špaldová múka hladka, 500 g pšeničná múka hladká Extra špeciál 00, 2 dl kvalitného oleja, 100 g pšeničného sladu alebo trstinového cukru, 1 PL Umeoctu, štipka morskej soli, 5 – 7 dl vody.

Postup:
Z uvedených surovín vypracujeme v miske varechou hladké cesto. Vypracované cesto pomúčime múkou. Misku s cestom zakryjeme utierkou a položíme na teplé miesto, aby cez noc nakyslo. Cesto je vykysnuté, keď sa jeho objem zväčší aspoň raz toľko. To sa udeje za niekoľko hodín, najlepšie cez noc.

Vykysnuté cesto opatrne preložíme na pomucenu dosku. Do cesta môžeme pridať sušené hrozienka alebo brusnice. Zľahka ich zapracujeme do cesta. Cesto nakrájame na 12 rovnakých kúskov. Z kúskov cesta vyvaľkáme rovnaké valčeky (asi 2 cm hrubé a asi 30 – 40 cm dlhe. Z valčekov postupne zapletáme „vrkoče“. Najskôr“ zo 6 ks (3 a 3 splietame cez seba tak, že vždy zapletáme okrajové valčeky), potom zo 4 valčekov (splietame 2 a 2) a nakoniec z 2 valčekov zatočíme úzky vrkoč. Vrkoče ukladáme postupne na seba tak, že každý vrkoč potrieme olejom. Vrkoče postupne ukladáme na olejom vymastený plech.

Vianočkou necháme vykysnúť (asi 1 hodinu). Potrieme olejom alebo vaječným bielkom. Môžeme posypať mandľovým lupienkami. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 40 minút pri teplote 175 – 180 stupňov. Upečené môžeme na chvíľu
prikryť utierkou, aby kôrka zmäkla.

Vychladnutú vianočkou pokrájame na plátky, posypeme sušeným sójovým mliekom a vanilkovým trstinovým cukrom.

0 komentárov k “Kvásková špaldová VianočkaPridajte vlastný →

Pridaj komentár