Slivkový koláč s mrveničkou

Suroviny:
1 väčšiu šálku (cca 3, 5 decovú) hladkej múky Extra špeciál 00), 1 väčšiu šálku (cca 3, 5 decovú) hladkej múky špaldovej celozrnnej alebo bielej, 2/3 šálky trstinoveho cukru, 2/3 šálky kvalitneho oleja, štipku morskej soli, za hrsť hrozienok alebo brusníc, 1/3 šálky Chia semienok, tvaroh (nemusí byt), 1 – 1,5 kg sliviek (alebo iného ovocia).

Postup:
Slivky umyjeme, odkôstkujeme, necháme odkvapkať.

Mrvenička:
Z múky, cukru, časti oleja, soli urobíme v miske cesto, ktoré je vlastne mrvenička. Bez kypriaceho prášku. Odoberieme do šálky trochu tejto hmoty na posýpku. Posýpku mrvenicku použijeme až úplne nakonci pred pečením.

Po odobrati mrvenicky pridáme kypriaci prášok, vodu, hrozienka alebo brusnice, zvyšok oleja, Chia semienka. Vody dáme necelé 2 šálky, podľa potreby – aby vznikla kašovitá zmes. Konzistencia hmoty – hustejšie cestíčko. Zmes na korpus vylejeme na vymasteny plech. Toto je základný korpus. Môže byť aj bez Chia semienok. Vtedy vyzerá ako piótový. Z neho potom môžeme vytvoriť rôzne varianty.

Korpus môžeme – nemusíme posypať tvarohom. Poukladáme rozpolené slivky alebo iné ovocie. Posypeme mrveničkou. Posypeme mletou škoricou, môžeme aj mletými klinčekami. Dáme piecť do rozohriatej rúry na cca 40 minút. Pečieme pri teplote 180 stupňov. Koláč necháme vychladnúť, posypeme sušeným sójovým mliekom (netreba, pre efekt).

0 komentárov k “Slivkový koláč s mrveničkouPridajte vlastný →

Pridaj komentár