Špaldový (ražný) kvások

Začnite si kvások zakladat pondelok – utorok. Do víkendu bude dobre vykysnutý. Musí mať jemnú vôňu – ako mladé vínko. Budete takto postupovat: Prvý deň si dáte do skleného pohára (vhodný je s viečkom) 8 lyžíc, najlepšie drevených, špaldovej múky (môže byť z bielej, celozrnnej, hladkej, ražnej). Ja používam bielu hladkú špaldovú – Mlyn PD Sokolice. Pridám 8 drevených lyžíc vlažnej vody. Dobre premiešam drevenou vareškou na „cestičkovú“ konzistenciu. Rezervujte si 1 lyžicu – varešku vyslovene na kvások. Pohár zakrútim do utierky, vložím do prúteného košíka a položím blízko k radiátoru. Na druhý deň ráno (najlepšie kysne doobeda) pridám 4 – 8 lyžíc múky a vody toľko, aby vzniklo cestíčko. A takto kvások prikrmujem každý deň. Počet lyžíc závisí od toho, koľko chcem urobiť kvásku. Nám pre dvoch ľudí stačí ten litrový pohár na týždeň. Raz urobím niečo nasladko a 1 – 2 razy chlebík. Dôležité je, aby po odobrati kvásku na cesto ste nechali v pohári aspoň 2 dl kvasku a potom na ďalší deň ho zasa prikŕmili. Ak viete, že z nejakých dôvodov nemôžete kvások prikrmovať, jednoducho ho dajte do chladničky v pohári prikrytý utierkou. Potom zasa prikrmujte podľa potreby. Kvások je dobre vykvasený asi tak na piaty deň (povedzme piatok). A už piatok večer môžete z neho pripraviť cesto a nechať ho cez noc kysnúť. Na 1 kg múky potrebujeme 100 g kvásku – približne 5 lyžíc.

Kvások je také živé zlatíčko v kuchyni. Vždy si vyžaduje našu pozornosť, nesmieme ho nechať bez povšimnutia. Lebo ho prikrmujeme, alebo z neho robíme cestá. Ak si ho dlhšie nevšimneme, môže na povrchu vzniknúť pleseň. Dá sa to regulovať, pokiaľ máte záujem, chuť a viete, kedy z neho budete tvoriť. Tá námaha stojí za to. Kvások – to sú naše korene, kmene i konáre. Návrat k rozumnému bytiu. Napokon chcem pripomenúť, že tento recept je môj recept a moja niekoľkoročná skusenost. Funguje a chutí. Nájdete veľa iných receptov. Odskúšsajte si a zistíte, ktorý vám „pasuje“. A toho sa držte prípadne vylepšujte. Prajem Vám veľa krásnych tvorivých chvíľ pri kváskovani.

0 komentárov k “Špaldový (ražný) kvásokPridajte vlastný →

Pridaj komentár