Príprava a použitie ochucovadla GOMASHIO

Dnes si urobíme výborné ochucovadlo GOMASHIO. V preklade znamená sezam a soľ. Ale nejde len o sezam a soľ ako také. Ide o ich blahodarné účinky na organizmus, trávenie, imunitu, neutraluzovanie pH. Fotorecept si určite privlastníte do svojej kuchárskej fotoknihy. Posýpame ním hlavne prílohy, nátierky, alebo čo uznáte za vhodné…

Zmysel konzumácie pochutiny GOMASHIO je v tom, že umožňuje prijímať organizmu a absorbovať morskú soľ (ide hlavne o minerály), ktorá je obalená olejmi zo sezamu, a tak je ľahšie stráviteľná a použiteľná.

GOMASHIO je nasucho opražený sezam a soľ, rozdrvený v špeciálnej miske suribaške (mažiarik). Jedna lyžička denne na tanieri pôsobí veľmi blahodarne pre celý organizmus. Ako ochucovadlo sa používa najčastejšie na ochucovanie príloh, hlavne obilninovych. No je na vás, kde ho vyskúšate. Všade chuti a vonia nezabudnuteľne. Chuti aj detom, hlavne na chlebík s nátierkou.

Na prípravu Gomashia potrebujeme nelúpaný sezam, morskú soľ, misku na drtenie suribaši s tĺčikom, wok alebo panvicu, drevenú varešku na miešanie.

Sezam (obvykle 1 malý sáčok – nerobte si do zásoby, max na týždeň) vysypte na sitko a ponorte do vody. Nechajte namočiť aspoň 30 minút. Max. 1 hodinu. Lepšie sa uvoľní „pamäť semienok“ (Roy Littlesun).

Pripravte si wok – rozohrejte ho na ohni. Môže byť aj kvalitná panvica, najlepšie v tvare woku. Vložte do woku odkvapkané sezamové semienka. Za stáleho miešania drevenou vareškou pražzte sezam nasucho. Vareškou pohybujte spredu dozadu a opačne. Spočiatku v pomalom tempe, neskôr rýchlejšie, aby sezam neprihorel. Voda sa vyparuje a sezam sa postupne vysušuje. Keď začne pekne voňať, hnednúť a semienka začnú „vyskakovat“, vtedy je správne opražený.
Opražený sezam vyberieme na pomocnú misku. Do woku dáme za 2 lyžice morskej soli a tiež nasucho opražíme. Pražíme asi 5 – 7 minút. Ide len o to, aby sa soľ prehriala a nebola vlhká. Do misky suribašky dáme 1 polievkovú lyžicu nasucho opraženej soli. Tlcikom ju drtime po zubkovanych stranách misky v smere hodinových ruciciek, aby sa dobre rozdrtila. V takomto stave dokáže lepšie obaliť následne rozdrvený sezam, ktorý potom tráviaci trakt lepšie prijme v procese trávenia a ľahšie spracuje. Keď sa soľ „nalepí“ na steny suribašky, môžeme pridať sezam. Doporučuje sa pridať sezam v pomerne 1 : 12. To je vhodný pomer surovín. O ďalších súvislostiach a liečebných účinkoch (rôzne dávkovanie pre rôzne ucinky) si povieme neskor. Tĺčikom postupne rozdrtíme zmes takmer na prášok. Drtenie trvá 10 – 15 minút. Ale ta vôňa, ktorá nás pritom opaja, je ako balzam.

Možno sa vám zdá, že príprava Gomashia je prplačka, ale nie je to tak. Urobte si zásoby maximálne na týždeň. Dlhšie skladovanie by mohlo spôsobiť stuchnutie. Takže radšej vždy čerstvé. A tie účinky pri pravidelnom užívaní Gomashia, tie vás naladia…

0 komentárov k “Príprava a použitie ochucovadla GOMASHIOPridajte vlastný →

Pridaj komentár