Pšenový koláč s makom a jablkovým pudingom

Suroviny:

Korpus:
Pšeno, mak, trstinový cukor, soľ, olej, citrónová kôra, hrozienka.

Jablkový puding:
Jabĺčka, vanilkový puding (alebo Zlatý klas), mletý klinček, mletá škorica, jablkový koncentrát, trstinový cukor, soľ, olej, voda (rastlinné mlieko).

Na potretie korpusu lekvár alebo džem.
Na posypanie pudingovej vrstvy nasucho opražený kokos.

Postup:
Pšeno uvaríme obvyklým spôsobom. Necháme trochu vychladnúť. Preložíme do misky. Pridáme pomletý mak, postrúhané jablká, trstinový cukor, soľ, trochu oleja, umyté sušené hrozienka, sušenú citrónovú kôru. Dobre premiešame a preložíme na vymastený pekáč – asi 1 – 1,5 cm vrstva. Povrch zarovnáme, potrieme olejom a dáme piecť do vyhriatej rúry na 20 minút pri teplote 180 stupňov. Necháme vychladnúť. Potrieme lekvárom alebo džemom.
Jabĺčka umyjeme, ošúpeme, nakrájame na štvrťky a dáme variť do hrnčeka s vodou. Ochutíme soľou, trstinovým cukrom, škoricou, klinčekmi, zjemníme olejom. Varíme 10 – 15 minút. Rozmixujeme ponorným mixérom na hladkú zmes. Pridáme vanilkový puding rozmiešaný vo vode a varíme s jablkovou zmesou do zhustnutia. Do uvareného pudingu pridáme trochu oleja (puding nepopuká na povrchu) a jablkový koncentrát. Necháme trochu vychladnúť. Puding rovnomerne rozotrieme na lekvárom portretý pšenovo makový korpus. Kokos nasucho opražíme. Posypeme ním pudingovú vrstvu. Korpus i puding môžeme rôzne variovať podľa želania a možnosti špajzy.

0 komentárov k “Pšenový koláč s makom a jablkovým pudingomPridajte vlastný →

Pridaj komentár