SPOD POKRIEVKY – myšlienky o varení, ktoré vznikli pri varení

Keď som písala príspevok „Čo dnes na obed?“, (pozostával z niekoľkých častí), prichádzali mi na um rôzne myšlienky o varení a o všeličom možnom, čo s varením súvisí. Prichádzali do môjho zorného uhla pozornosti ako para spod pokrievky, ktorá príjemne šteklí zmyslové vnemy. Vo chvíli zachytenia som ich nevedela zaradiť do daného článku, tak som si ich zapisovala do zošitka, ktorý mávam v kuchyni vždy poruke. Pretože sú spontánne, „voňavé“ a majú niečo do seba, svoju výpovednú hodnotu, prišlo mi veľmi užitočné podeliť sa o ne s vami.

  • Varenie je nabíjanie sa živou silou Stvorenia skrze potraviny, mobilizuje vlastnú energiu, podnecuje všetky zmysly.
  • Dobré jedlo spája človeka s „Nebíčkom“, nasycuje a posväcuje rodinu hladných a smädných. „Nebíčko v papuľke“…
  • Varenie je dôležitá súčasť života a existencie. Najzákladnejšia ľudská činnosť. Pud sebazáchovy.
  • Zotrvávať v kuchyni počas varenia je terapia pre všetky zmysly, telo a dušu.
  • Vône kuchyne sú ako blahodarný elixír pre proces prijímania darov prírody – jedla pre hladných čakajúcich.
  • Pri varení sa „uvoľňuje“ otvára myseľ, čo umožňuje prísun najrozmanitejších myšlienok, dokonca až návodov na riešenie nejakých súvislostí.
  • Varenie si vyžaduje patričnú úctu, vďaku, pozornosť, koncentráciu, zodpovednosť, odovzdanosť, stotožnenie sa so svojím „kuchárskym poslaním“.
  • Varenie je veľmi obrodzujúce a odzbrojujúce, nastavuje dobrú a tvorivú náladu, odháňa smútok a žiaľ.
  • V kuchyni som doma, pri varení som sama sebou, nemám nad sebou šéfa (iba Jediného).
  • Pri varení trávim aspoň polovicu dňa (hlavne teraz na dôchodku), tak si to patrične a hodnotne užívam.
  • Popri poldňovom varení si dokážem lepšie rozvrhnúť iné celodenné aktivity, snažím sa správne hospodáriť s časom.
  • Varenie je akoby „stavebným kameňom“ pre daný deň. Ak ho dobre položím, celý deň sa dobre vyskaldá a celodenná stavba drží. Zostáva pocit z dobre vykonanej práce.
  • Ak chceme zdravo žiť, nezostaňme iba pri chcení, skúsme aj zdravo variť, slovom aj skutkom. Do každého jedla skutočne vložme aj niečo zdravé. Buďme si toho vedomí.
  • Mojím krédom pri varení je snaha variť ako moja babka a mama , priblížiť sa dedinskej (aj detinskej) jednoduchosti a vynaliezavosti. V jednoduchosti je krása.
  • Umenie varenia spočíva aj v stotožnení sa s potrebami stravníkov, náladou, počasím, zásobami v špajzi,…
  • Jedálny lístok radšej neplánujem dopredu, najradšej v daný deň (max. deň vopred).
    „… nestarajte sa o zajtrajší deň“… Vtedy je najaktuálnejší a najčerstvejší.
  • Pri varení mi pomáha aj manžel, hoci sa á priori stará o záhradné práce. Ženská a mužská energia v kuchyni (i v záhrade) sú výborné, harmonizujú jedlo i nás samých. Nachádzame prienik v kuchyni, záhrade, i v živote…
  • Všetko potrebuje svoj čas, spôsob poznanie, pokoj, radosť. Varenie obzvlášť. Čo doň vložíme, to v ňom nájdeme.
  • Čím viac o varení vieme (alebo máme odskúšané), tým kvalitnejšie môžeme variť a žiť.
  • Neľutujme čas strávený v kuchyni v procese „skúška – omyl – nový recept“. Všetko sa na dobré obráti.
  • Starajme sa o poriadok, čistotu a prehľadnosť v kuchyni – neexistuje „čisté jedlo“ bez čistej kuchyne.
  • „Neškrečkujme“ v kuchyni, urobme si zásoby, ktoré skutočne potrebujeme. Nemáme dva žalúdky a nemáme dva odpadové koše.
  • Potešenie z potrebného a kvalitného nákupu znásobuje radosť z budúceho varenia.
  • Každý nákup je akoby prísunom novej potenciálnej aj dynamickej energie, hnacím motorom do ďalších aktivít v kuchyni.
  • Nákup – to je prísľub čerstvosti a tvorivosti, radosti z nového – a chutného. A zdravého…
  • Dobrý nákup – to sú dobré „karty“ a tromfy v našich rukách.
  • Starostlivosť o zásoby je ako starať sa o seba samých. Potravinová hygiena.

Čím dlhšie by som sa zamýšľala nad zmyslom a poslaním varenia a všetkého, čo s ním súvisí, tým viac zaujímavých myšlienok by vyšlo spod pokrievky. Azda zakončím svoju meditáciu touto myšlienkou: „Príprava jedla a získavanie surovín na varenie – najrozmanitejším spôsobom – vťahuje človeka do deja života na Zemi v najľudskejšej a najprirodzenejšej podobe.“ Nech nám teda spod pokrievky stále vonia a šteklí zmysly.

0 komentárov k “SPOD POKRIEVKY – myšlienky o varení, ktoré vznikli pri vareníPridajte vlastný →

Pridaj komentár