Z BABIČKINEJ POLIČKY Babka „olejčeková“

Otváram ďalšiu kategóriu príspevkov. Budem v nej písať o mojich „pokladoch z poličky“, ktoré mi pomáhajú dopĺňať si hodnotu bežnej makropotravy (na úrovni mikropotravy).

Začnem používaním esenciálnych olejčekov, ktoré som už niekoľkokrát spomenula v receptoch. Používajú sa namiesto klasických sušených korenín. Výhodou je, že ich môžeme mať vždy poruke. Chuť jedla s nimi je nezabudnuteľná. Premenia kvalitu, chuť, vôňu, „esenciu“ jedla z klasickej na výnimočnú.

Olejčeky firmy Young Living používam – nielen v kuchyni – už dobrých šesť rokov. Aj naše vnúčatká (chlapci) ich radi privoniavajú, keď prídu na návštevu. Ak sa porania alebo ich niečo bolí, pýtajú si olejček na potretie od babky. Potom sa upokoja. Volajú ma „babka olejčeková“. Moja „polička pokladov“ ich fascinuje a priťahuje svojou vôňou.

Esenciálne oleje rady PLUS = jedlé, dajú sa použiť na konzumáciu (pitie a varenie) Esenciálne oleje sa už tisícky rokov používajú na rôzne účely – v kozmetike, parfumérii, vo wellness, na uvoľnenie a relaxáciu, v súčasnosti aj na ochucovanie jedál (sada olejčekov PLUS). Spoločnosť Young Living prináša túto starobylú tradíciu, pohodu mysle a tela, moderným užívateľom. Najčistejšie esenciálne oleje, extrahované starostlivou parnou destiláciou alebo lisovaním za studena, sú oveľa silnejšie ako rastliny, z ktorých sa získavajú. Olejčeky sú čistými výťažkami z prírody, bez chemických stabilizátorov či aditív. Komplexná, príjemná a jedinečná vôňa každého esenciálneho oleja aktivuje limbický systém (centrum v mozgu zodpovedné za emócie a pamäť). Používaním esenciálnych olejov môžeme znovu objaviť rovnováhu, kľud a radosť. Môžeme ich aplikovať v difuzéroch, v kúpeľoch, pri masáži, k inhalácii, môžeme ich priamo nanášať na pleť.

Spoločnosť Young Living vyrobila niekoľko úžasných olejčekov sady PLUS (na orálne – ústne- použitie do jedál). Ich chuť je vysoko koncentrovaná, typická pre tú ktorú príslušnú rastlinu – používa sa po jednej kvapôčke do jedla. Pozrime si ich sortiment:

BAZALKA Olej je čistiaci a ukľudňujúci, pripomína taliansku kuchyňu. Má využitie pri príprave rôznych, najmä paradajkových jedál. Má sviežu vôňu, podporuje jasnú myseľ.

CITRÓN Olej dokáže dodať intenzívnu, dynamickú chuť mnohým jedláma, dezertom, nápojom. Vďaka svojej univerzálnosti má veľké využitie v sladkých aj pikantných receptoch. Olej zmierňuje podráždenie a ukľudňuje v ústach, hrdle, krku, hltane, hlasivkách.

CITRÓNOVÁ TRÁVA Má výrazne citrónovú príjemnú vôňu a chuť. Ozvláštni najrozmanitejšie pokrmy hlavne z ázijskej kuchyne. Osvieži mnohé teplé a studené nápoje.

CITRUS FRESH Predstavuje zmes olejov pomaranča, mandarinky, grepfruitu, citrónu a mäty. Jedlu alebo nápojom, prípadne dezertom dodáva sviežu voňavú labužnícku chuť a vôňu.

ČIERNE KORENIE Je jedno z najobľúbenejších korení na svete. Dokáže nahradiť mleté čierne koremie. Používa sa do najrozmanitejších jedál a marinád. vôňu. Je oživujúci a stimulujúci. Dá sa použiť aj na masáž.

FENYKEL Olej má svoju typickú chuť a vôňu. Pridávame ho do omáčok a polievok, do nápojov a čajov. Podporuje trávenie a môže posilniť funkciu dýchacej sústavy.

KARDAMOM Kardamom je rastlina uznávaná ako cenné korenie. Má typickú hrejivú korenistú chuť. Príjemne ochutí sladké i slané jedlá, dodá im „exotický“ nádych. Zaujímavo chutí aj teplé nápoje.

KLINČEKY Je perfektný pre dochutenie sladkých i slaných jedál. Podporuje zdravú imunitnú reakciu, môže pomôcť zlepšiť celkové zdravie.

KORIANDER Vďaka svojej typickej sviežej vôni má ukľudňujúce a povznášajúce pôsobenie. Pridáva sa do rôznych ázijských jedál, aj na ozdobu pri servírovaní.

KUMÍN (RÍMSKA RASCA) Olej má teplú zemitú chuť a vôňu, trochu horkosladkú príchuť. Je pikantný. Predstavuje „superstar“ v medzinárodnej kuchyni. Dodá nezabudnuteľnú chuť a vôňu chilli, kari a duseným jedlám. Typický pre balkánsku a ázijskú kuchyňu.

LEVANDULA Má sladkú, ľahkú kvetinovú chuť, ktorá je vhodná na ochutenie výživných aj ľahších pokrmov. Obľúbenejší je však so sladkými receptami.

MANDARINKA Má najsladšiu chuť zo všetkých citrusových olejov. Je výrazným štipľavo lahodným obohatením kuchyne. Dodáva „punc výnimočnosti“. Pomáha chrániť pred oxidačným stresom, chráni telo pred voľnými radikálmi.

MUŠKÁTOCÝ ORECH Má pikantnú sladkastú hrejivú chuť. Používa sa namiesto klasického práškového korenia. Je vysoko účinný a univerzálný olej. Dodá skvelú príjemnú chuť a vôňu obľúbeným jedlám. Dodá slávnostnú a hrejivú chuť koláčikom alebo smoothie nápojom. Prispieva k zdravým svalom a kĺbom, podporuje trávenie a chuť do jedla.

OREGANO Dodáva jedlám intenzívnu korenistú a pikantnú chuť. Pridávame ho do rôznych jedál s nádychom talianskej kuchyne. Má priaznivé účinky na tráviaci trakt.

PETRŽLEN Používa sa k ochuteniu väčšiny pokrmov. Má osviežujúcu príjemnú chuť a vôňu.PEPPERMINT Má výraznú ochladzujúcu a osviežujúcu chuť a vôňu, blahodárne účinky na tráviacu sústavu. Používa sa do rôznych pokrmov, dezertov, nápojov. Optimálne podporuje činnosť dýchacej sústavy.

POMARANČ Má čistú, osviežujúcu chuť a vôňu, ktoré odovzdá rôznym pokrmom, sladkostiam, nápojom, smoothies.

ROZMARÍN Je známy svojou príjemnou bylinkovou chuťou a vôňou, typickou hlavne pre stredomorskú kuchyňu. Hodí sa najmä do slaných pokrmov. Pomáha zachovávať dobrú kondíciu organizmu.

SAGE Rastlina Šalvia (Salvia officinalis) patrí do rovnakej čeľade ako mäta. Olej je destilovaný parou z listov. Má teplú zemitú chuť. Používa sa ako „umocňovač chuti“ ori príprave morských plodov, zeleniny, mafinov a slaných chlebov.

ŠKORICA Má koncentrovanú a výraznú hrejivú chuť, ktorá doplní najrôznejšie kulinárske lahôdky.

TARRAGON (PALINA) Palina je vo francúzskej kuchyni považovaná za jednu zo 4 hlavných korenených prísad. Vyznačuje sa výrazne silnou bylinnou vôňou a chuťou. Tam, kde používame Provensálsku zmes, môžeme vyskúšať aj olej Tarragon.

THIEVES Olej patrí k najobľúbenejším zmesiam Yang Living. Obsahuje účinné esenciálne oleje, ktoré vytvárajú výraznú a účinnú korenistú chuť a vôňu. Pridáva sa do pokrmov a nápojov. Prispieva k ničeniu patogénnych mikroorganizmov. Podporuje optimálne fungovanie dýchacieho a tráviaceho systému.

TYMIÁN Je koncentrovanou destiláciou tymiánu, klasickej obľúbenej bylinky. Olej môžeme použiť namiesto sušeného korenia do obľúbených jedál. Vždy ho môžeme mať poruke. Prispieva k ničeniu patogénnych mikroorganizmov. Podporuje optimálne fungovanie dýchacieho systému.

ZÁZVOR Olejček ponúka širokú paletu použitia v kuchyni pri príprave sladkých i slaných pokrmov, teplých i studených nápojov. Dodáva im exotickú chuť. Jeho hrejivá ostrejšia chuť a vôňa vždy vynikajú nad ostatnými.Podporuje trávenie, ukľudňuje. Zvyšuje obranyschopnosť organizmu, napomáha dobrému fungovaniu dýchacieho ústrojenstva. Posilňuje zdravie kostí, svalov, kĺbov.

0 komentárov k “Z BABIČKINEJ POLIČKY Babka „olejčeková“Pridajte vlastný →

Pridaj komentár