Zapekané zemiaky so zeleninou a rastlinnou údeninou

Suroviny:
Zemiaky, cibuľa, cesnak, biela reďkovka Daikon, šampiňóny, baklažán, paprika kápia, baby špenát, vegi párky, Maďarská klobaňa, Hraška, sójový jogurt, pažítka, vňaťka čerstvej saturejky.

Pochutiny:
Soľ, olej, čierne korenie, rasca celá aj drvená, sójová omáčka Tamari, Maha korenie.

Postup:
Zemiaky uvaríme v šupke v osolenej vode. Po uvarení scedíme a po vychladnutí ošúpeme, pokrájame na plátky alebo pretlačíme cez pretláčatko. Polovicu uložíme na vymastený pekáč, druhú polovicu uložíme až nakoniec po navrstvení porestovanej zeleniny.

Zeleninu umyjeme, pripravíme – pokrájame podľa obrázku v spodnej časti. Cesnak nastrúhame na strúhadle. Z Baby špenátu odstránime hrubé stopky. Vegi párky a Maďarskú klobaňu nakrájame na kolieska.

Cibuľu porestujeme do sklovita na oleji so soľou, celou rascou, vňaťkou saturejky. Postupne pridávame pokrájanú zeleninu – ako na obrázkoch dolu. Posledné pridáme vegi párky a klobaňu. Jednotlivé suroviny restujeme krátko, pretože v nákype sa budú ešte piecť. Ochutíme drvenou rascou, čiernym korením, sójovou omáčkou Tamari a cesnakom. Úplne poslednú ingredienciu pridáme Baby špenát. Odstavíme z ohňa. Všetky suroviny v panvici zľahka premiešame a postupne navrstvíme na zemiaky v pekáči. Prikryjeme vrstvou zvyšných zemiakov. potrieme olejom a dáme zapiecť do rúry asi na 20 – 30 minút pri teplote 180 stupňov.

Počas pečenia pripravíme kašu z Hrašky a Vegi Jogurtu. Na pol litra vody dáme asi 5 kopcových PL Hrašky. Posolíme, krátko povaríme do zhustnutia – za stáleho miešania. Odstavíme z ohňa a pridáme posekanú pažítku a jogurt, ochutíme Maha korením (alebo iným, podľa želania), premiešame. Preložíme do pekáča na upečené zemiaky, rovnomerne rozotrieme po celej ploche a dáme zapiecť na 20 minút pri replote 180 stupňov. Po upečení necháme trochu „oddýchnuť“ a pokrájame na porcie. Vhodné je podávať s pikantným dressingom (recept uverejním v ďalšom príspevku).

0 komentárov k “Zapekané zemiaky so zeleninou a rastlinnou údeninouPridajte vlastný →

Pridaj komentár